КОМПЛЕКСНА ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТІЙКОСТІ МОРСЬКИХ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАЧАННЯ - Шапошніков, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню комплексної інтеграції цифрових технологій у забезпеченні стійкості морських ланцюгів постачання. Розкрито сутність та структуру морських логістичних систем, визначено ключові групи цифрових технологій (операційно-виробничі, аналітичні, інтеграційно-координаційні, суднові) та проаналізовано їх вплив на економічну, екологічну та операційну стійкість. На основі аналізу світового та українського досвіду наведено приклади ефектів упровадження цифрових технологій (штучний інтелект, інтернет речей, цифрові двійники, блокчейн, великі дані, системи портового співтовариства тощо) у провідних портах. Запропоновано аналітичну модель оцінювання синергетичного ефекту від поєднання технологій та визначено бар’єри їх реалізації в умовах глобальних викликів. Сформульовано практичні рекомендації для підвищення цифрової зрілості та стійкості морських ланцюгів постачання України.