ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА НІШЕВИХ КУЛЬТУР: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Байдала, Вікторія; Мірзоєв, Тимур (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто досвід США в розвитку виробництва нішевих культур. Підкреслено вагоме соціально-економічне значення даних сільськогосподарських культур. У ході аналізу виробництва продукції основних нішевих технічних культур у світі виявили, що впродовж 2015-2023 рр. суттєво зросло виробництво конопляного насіння, гірчичного зерна, а також пряних і ефіроолійних культур. Виявлено, що у США для розвитку нішевого сегменту рослинництва використано й використовується низка організаційних і економічних інструментів. Зокрема, сформована потужна законодавча база, що регламентує даний напрямок виробництва і діяльність фермерів, які працюють з нішевими. Проаналізовано інші основні організаційно-економічні інструменти розвитку виробництва нішевих культур у США та обґрунтовано необхідність їх поступового запровадження в Україні з адаптацією до внутрішнього ринку.