ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Бачо, Роберт; Пойда-Носик, Ніна; Макарович, Вікторія; Ганусич, Вероніка; Вайданич, Давид (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено особливості розвитку фондового ринку України в умовах економічної нестабільності з акцентом на адаптивність інституційної структури та ефективність регуляторних механізмів. Акцентовано увагу на важливості фондового ринку як ключового елемента фінансової системи, що забезпечує перерозподіл капіталу, мобілізацію інвестиційних ресурсів та формування індикативних сигналів для прийняття стратегічних рішень. За результатами дослідження здійснено кореляційно-регресійний аналіз взаємозв’язку між рівнем проникності фондового ринку та макро- і мікроекономічними чинниками. Побудована в рамках дослідження регресійна модель дозволила здійснити кількісний прогноз рівня проникності фондового ринку до 2027 року, який демонструє поступове зростання ринкової активності, хоча й зберігаються інституційні бар’єри та структурні диспропорції. Отримані результати сприяють розумінню функціональних взаємозв’язків між фондовим ринком та динамікою економічних показників країни, а також дозволяють окреслити основні напрями державної політики у сфері фінансового ринку.