УРБАНІСТИЧНІ АРХІПЕЛАГИ КИТАЮ ЯК ДРАЙВЕРИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ У ГЛОБАЛЬНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ - Дем’янюк, Ольга; Чухній, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується трансформація Китаю у глобальному економічному просторі через призму формування урбаністичних архіпелагів. Розглянуто специфіку просторової організації, економічної структури, бізнес-динаміки, інфраструктурного розвитку, інноваційного потенціалу та ролі провідних мегарегіонів Китаю: Дельта Річки Янцзи, Регіон Великої Затоки та Цзін-Цзінь-Цзі, кожен із яких має унікальну економічну спеціалізацію, інституційну модель управління і ступінь відкритості до глобальної економіки та формує нову модель урбаністичного розвитку, де великі міста перетворюються на самостійні функціональні вузли глобальної економіки. Обґрунтовано, що урбаністичні мегарегіони Китаю є не лише внутрішнім ресурсом зростання, а й зовнішнім інструментом геоекономічної проєкції країни, що формують нову логіку просторового розвитку в умовах глобалізації та виступають моделлю для формування майбутніх урбанізованих економік.