ІНОЗЕМНІ ЦІННІ ПАПЕРИ У СУКУПНОМУ ПОРТФЕЛІ ВІТЧИЗНЯНИХ ІСІ: АНАЛІЗ І ТЕНДЕНЦІЇ - Зінченко, Федір (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню структури іноземних цінних паперів у сукупному портфелі українських інститутів спільного інвестування. Зокрема було виокремлено основні види фінансових інструментів, що використовуються, в розрізі типів фондів. Проведено аналіз актуального нормативно-правового регулювання діяльності ІСІ в Україні в контексті інвестування в іноземні активи. Дослідження засвідчило, що наприкінці періоду, що аналізувався цінні папери займали певну частину у вартості чистих активів, проте частка інструментів іноземних емітентів була відносно невеликою. При цьому подібна тенденція відмічається для всіх типах ІСІ. Встановлено, що значну частку іноземної складової інвестиційного портфеля формують інструменти емітентів із основними активами в Україні. Визначено фактори (загально-політичні, ринкові, валютні), що зумовлюють обмежене використання іноземних цінних паперів у сфері вітчизняного спільного інвестування.