РОЛЬ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Огренич, Юлія; Череп, Алла (Сталий розвиток економіки, 2025)
Обґрунтовано, що ефективність та стабільність податкової системи має вплив на забезпечення соціально-економічної безпеки через своєчасність податкових надходжень до різних бюджетів, які використовуються для фінансування основних сфер життєдіяльності суспільства. Визначено, що саме податкова система виступає інструментом забезпечення соціально-економічної безпеки, що гарантує конкурентоспроможність економіки України, а також забезпечує протидію внутрішнім та зовнішнім загрозам. Ключовими напрямками впливу податкової системи на соціально-економічну безпеку є: підтримка малого і середнього бізнесу; регулювання економічної активності; запровадження податкових пільг; стимулювання інновацій та інвестиційної активності; своєчасність податкових надходжень та забезпечення фінансування видаткової частини бюджету. Досліджено вплив податкової системи на забезпечення соціально-економічної безпеки та сформовано напрямки до її підвищення.