ТРАНСПОРТНА ІНФРАСТРУКТУРА ЯК ЧИННИК АКТИВІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ: ВІД КЛАСИЧНИХ ТЕОРІЙ ДО СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Комчатних, Олена; Петровська, Світлана; Редько, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Статтю присвячено дослідженню транспортної інфраструктури як стратегічного чинника активізації регіонального потенціалу України в умовах глобалізації, цифрової трансформації та сучасних викликів. Проаналізовано теоретичні підходи – від класичних моделей розміщення до концепцій сталого, ендогенного й мережевого зростання. Розкрито багатовимірний вплив транспортної інфраструктури на економічну, соціальну та екологічну сфери. Визначено інфраструктурну дилему між випереджальним і реактивним розвитком та обґрунтовано потребу їх інтеграції. Показано, що ефективна інфраструктурна політика має поєднувати економічну доцільність і соціальну справедливість, забезпечувати адаптивність, екологічну стійкість та сприяти інтеграції регіонів у національні й глобальні економічні системи.