ІМЕРСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИЩІЙ ОСВІТІ: ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОТЕНЦІАЛ ЗАСТОСУВАННЯ ТА РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЯКОСТІ - Гнедіна, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена визначенню особливостей застосування імерсивних технологій у сфері вищої освіти, потенціалу їх використання та ролі у забезпеченні якості освітнього процесу у закладах вищої освіти України. Досліджено сутність поняття «імерсивні технології» та наведено характеристику різних типів XR-технологій: віртуальної, доповненої та змішаної реальностей. Розглянуто досвід використання імерсивних технологій у зарубіжних закладах освіти та визначено потенціал їх застосування у закладах вищої освіти України. Наведено переваги, обмеження та ризики впровадження імерсивних технологій в освітнє середовище. Обґрунтовано важливість впровадження імерсивних технологій у закладах вищої освіти задля забезпечення якості освітнього процесу. Окрема увага приділена етичним аспектам та інструментам забезпечення дотримання принципів академічної доброчесності при використанні імерсивних технологій в навчальному процесі.