ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ ДЕРЖАВНИМИ ІНСТИТУЦІЯМИ - Ярова, Б.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз економічної ефективності використання сільськогосподарських земель державними інституціями в Україні. Методика дослідження. У роботі як методологічна основа застосовувалися наукові методи пізнання, що базуються на системному підході до розв’язання поставлених проблем. Для досягнення поставленої мети використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний; монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні різних показників ефективності використання земель); метод аналогій та порівнянь (при співставленні показників, які запропоновані різними науковцями); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань); статистичний (при опрацюванні статистичних даних) та ін. Результати. Доведено, що передача земель у користування на неконкурентних засадах стає причиною недоодержання великих сум податкових надходжень сільськими громадами. Здійснено математико-статистичний аналіз залежності між розміром орендної плати за земельні ділянки, які знаходяться у державній і приватній власності. Коефіцієнт кореляції Пірсона у такому разі становить 0,19, що за шкалою Чеддока свідчить про дуже слабкий лінійний кореляційний зв’язок. Запропоновано здійснити децентралізацію влади та передати повноваження щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів місцевим громадам для дотримання принципу повсюдності місцевого самоврядування. Наукова новизна. Удосконалено методику оцінки ефективності використання земель сільськогосподарського призначення, у якій, на відміну від існуючих, використано коефіцієнт кореляції Пірсона та шкалу Чеддока. Результати свідчать про те, що розмір орендної плати на зарегульованому ринку оренди державних земель сільськогосподарського призначення фактично не відповідає корисності аналогічних земель, які перебувають у приватній власності. Практична значущість. Одержані висновки можуть бути використані у подальшому з метою ефективного та раціонального управління земельними ресурсами шляхом підвищення вартості розміру оренди земель державної власності.