СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ЧИННИК СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Котелевська, Яна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується роль соціального підприємництва як інструменту забезпечення сталого розвитку територіальних громад України в умовах трансформаційних змін. Проаналізовано стратегічні засади сталого розвитку, міжнародні та національні підходи, а також механізми реалізації концепції на рівні місцевого самоврядування. Розкрито важливість індикаторів сталого розвитку, зокрема "е-індексів", для оцінки цифрової трансформації громад. Відображено трансформацію підприємницької ініціативи в соціальні та екологічні вигоди громад. Обґрунтовано значущість підприємницької діяльності для економічної та соціальної стабільності регіонів. Запропоновано комплексну систему моніторингу для систематичного відстеження та оцінки впливу соціального підприємництва на досягнення цілей сталого розвитку як на рівні територіальних громад, так і в масштабах країни загалом.