МЕХАНІЗМИ ЗАЛУЧЕННЯ ДОДАТКОВИХ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ОСВІТИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ - Кульчицька, Надія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано механізми залучення додаткових джерел фінансування муніципальної освіти в умовах децентралізації в Україні. Висвітлено проблеми обмеженості бюджетних ресурсів, нерівномірності фінансового забезпечення між громадами та необхідності диверсифікації фінансування. Розглянуто інструменти: грантові програми, державно-приватне партнерство, благодійність, громадський бюджет, соціальне підприємництво. Акцент зроблено на ролі органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти та громадськості у мобілізації ресурсів. Проаналізовано міжнародний досвід і визначено умови ефективної реалізації фінансової політики: правове регулювання, проєктна спроможність, партнерська взаємодія, прозорість. Обґрунтовано шляхи підвищення фінансової стійкості муніципальної освіти для забезпечення її сталого розвитку.