РОЛЬ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІННІ ЗОВНІШНЬОЮ ТОРГІВЛЕЮ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ - Прохорова, Марина; Баб’яр, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено роль цифрових технологій в управлінні зовнішньою торгівлею України, виклики та перспективи для міжнародного бізнесу. Проаналізовано вплив цифрової трансформації на ефективність зовнішньоторговельних операцій, зокрема, застосування електронного документообігу, онлайн-платформ та блокчейн-технологій. Розглянуто основні виклики, пов’язані з цифровою нерівністю, кібербезпекою та недостатньою правовою базою, а також перспективи розвитку цифрової інфраструктури та гармонізації з міжнародними стандартами. Особливу увагу приділено можливостям для міжнародного бізнесу, включаючи спрощення митних процедур, зниження транзакційних витрат та розширення доступу до глобальних ринків. Стаття містить рекомендації щодо вдосконалення державної політики у сфері цифрової торгівлі та підтримки інноваційного розвитку міжнародного бізнесу в Україні.