ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛІКАРНЯНИХ КАС ЯК ПЕРЕДУМОВА ФОРМУВАННЯ ДОБРОВІЛЬНОГО МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Добродзій, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено історичний зміст функціонування медичних кас в Україні як початкової форми медичного захисту. Обґрунтовано їх роль як інституційної передумови розвитку добровільного медичного страхування в умовах сучасної трансформації системи охорони здоров’я. Встановлено, що медичне страхування в Україні відзначається складною історією. На його розвиток впливали геополітичні, соціально-економічні, культурні та інші чинники, що формували державність країни. Обґрунтовано, що діяльність лікарняних кас стала важливою передумовою формування добровільного медичного страхування в Україні. Вони заклали основу для розуміння і прийняття страхових механізмів у сфері охорони здоров’я, були першими організаціями, що надавали медичну допомогу робітникам на системній основі, формуючи мережу медичних закладів та залучаючи медичний персонал, що створило інфраструктуру для майбутнього добровільного медичного страхування.