СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГЛОМЕРАЦІЙ В УМОВАХ ПРОСТОРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Лещух, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто стратегічні пріоритети підвищення економічного потенціалу агломерацій України в умовах просторової трансформації економіки, зумовленої наслідками повномасштабної війни. Визначено основні виклики, серед яких: руйнування інфраструктури, дезінтеграція просторових зв’язків, демографічні зміни та диспропорції між містом-ядром і периферією. Запропоновано комплекс стратегічних пріоритетів: гарантування безпеки та стійкості, формування інноваційно-інвестиційної моделі, модернізація інфраструктури, інтеграція «зеленого» переходу, удосконалення управління та міжмуніципальної співпраці, забезпечення збалансованого просторового розвитку. Обґрунтовано, що реалізація запропонованих механізмів сприятиме зміцненню економічної стійкості, конкурентоспроможності та інтеграції українських агломерацій у національну та глобальну економічну систему.