СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПОГЛЯДІВ НА СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА» - Фісуненко, Павло; Берестюк, Микола (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена вирішенню важливого завдання щодо систематизації існуючих підходів до визначення сутності поняття «цифрова економіка» за визначеними критеріями групування. Доведено, що сучасні умови функціонування економіки характеризуються домінуванням стрімких змін, пов’язаних з поширенням цифрових технологій, які створюють фундамент для трансформації суспільства. Це викликає необхідність всебічного дослідження цифрової економіки, зокрема, вивчення сутності цього поняття. Проведено дослідження наукових праць в галузі цифрової трансформації, цифрового розвитку та цифрової економіки із застосуванням компаративного аналізу, групування та логічного узагальнення. Запропоновано групувати підходи науковців до визначення сутності досліджуваного поняття за критеріями відповідно принципам охоплення соціально-економічної системи та ключового сутнісного акценту тлумачення.