ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ НЕЛІНІЙНОЇ ДИНАМІКИ: АТРАКТОРИ, ПЕРСИСТЕНТНІСТЬ, РАННІ СИГНАЛИ - Мотурнак, Євген (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена питанням дослідження економічної безпеки країн з урахуванням нелінійності складних макроекономічних процесів. Традиційні лінійні моделі не завжди адекватно відображають нестабільність і довготривалу пам’ять економічних показників. У роботі обґрунтовано використання фазового аналізу та реконструкції атракторів для виявлення прихованих динамічних структур у часових рядах валового внутрішнього продукту (ВВП), інфляції та валютних курсів. Проведено емпіричний аналіз для України, Аргентини, Венесуели, Туреччини та Німеччини на основі даних Світового банку. Здійснено побудову фазових портретів і розрахунок показників Херста для вказаних країн. Проведено порівняльний аналіз отриманих результатів і зроблено висновки щодо ефективності застосування методів нелінійної динаміки для аналізу макроекономічних ризиків та стану економічної безпеки країн.