ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ІНВЕСТУВАННЯ ЗЕЛЕНИХ ІННОВАЦІЙ ТА СТАРТАПІВ - Прокопов, Віктор; Токар, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено зарубіжний досвід інвестування «зелених» інновацій та екоінноваційних стартапів і можливості його адаптації в Україні в контексті глобального переходу до кліматично нейтральної економіки. Проаналізовано основні фінансові інструменти, зокрема ESG-фонди, «зелені» акції, імпакт-інвестування та венчурний капітал, спрямовані на підтримку екологічно орієнтованих технологій, екологічних стартапів та сталого розвитку. На основі статистичних даних про динаміку урядових асигнувань і витрат країн ЄС у сфері охорони навколишнього середовища та енергетики визначено лідерів та аутсайдерів у фінансуванні «зелених» досліджень і розробок. Обґрунтовано, що ефективність міжнародних моделей інвестування зумовлена поєднанням державних стимулів, гнучких ринкових механізмів та інституційної підтримки. Отримані результати можуть слугувати аналітичною та методологічною основою для розроблення інструментів залучення довгострокового капіталу в екологічні проєкти та прискорення екологічної трансформації економіки України.