ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Вакуленко, Віталій; Юнтао, Лю; Дзера, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано сутність, значення та структуру інтелектуального капіталу, як одного з головних джерел формування конкурентних переваг сільськогосподарських підприємств в умовах воєнного стану. Розглянуто наукові підходи щодо визначення інтелектуального капіталу, уточнено його роль у забезпеченні інноваційного розвитку. Визначено роль інтелектуального капіталу у контексті діяльності сільськогосподарських підприємств. Проведено аналіз сучасного стану сільськогосподарських підприємств в Україні та акцентовано увагу на необхідності стратегічного управління нематеріальними активами. Виявлено ключові переваги інтелектуального капіталу для аграрного сектору в умовах підвищених ризиків та невизначеності. Сформульовано практичні висновки щодо перспектив інтеграції інтелектуального капіталу в управлінську політику підприємств.