СОЦІАЛЬНИЙ КАПІТАЛ ЯК ДРАЙВЕР УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ І МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ - Єлісєєва, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методологічних основ формування соціального капіталу як чинника інклюзивного економічного розвитку, макроекономічної стабільності та управління суспільними змінами. Дослідження проведено із застосуванням інституційно-еволюційного, біхевіористського, компаративного, логіко-історичного методологічних підходів тощо. Запропоновано авторські визначення та періодизацію розвитку соціального капіталу. Удосконалено типологізацію соціального капіталу та охарактеризовано його роль в управлінні соціально-економічними змінами, у забезпеченні належної якості життя, ефективності публічного управління тощо. Систематизовано інструменти оцінювання та індикатори впливу соціального капіталу на економічний розвиток. Запропоновано методологію системного дослідження соціального капіталу як метаінституту інклюзивного економічного розвитку.