АНАЛІЗ СТАНУ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Литовченко, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто сучасний стан фінансового забезпечення інноваційної освіти в Україні та проаналізовано ключові тенденції її розвитку у період 2017–2024 років. Висвітлено структурні зміни у мережі закладів вищої освіти I–IV рівнів акредитації, що відбулися під впливом соціально-економічних трансформацій, реформ у сфері освіти та зовнішніх політичних факторів. Розглянуто динаміку кількості закладів, студентського контингенту та обсягів прийому й випуску студентів, що дозволяє окреслити тенденції стабілізації системи вищої освіти та укрупнення закладів з метою концентрації матеріально-технічних, кадрових та наукових ресурсів. Проаналізовано сучасні тенденції інноваційної освіти, зокрема активну цифровізацію навчального процесу, розвиток дистанційних та змішаних форм навчання, впровадження інтерактивних платформ, електронного документообігу та віртуальних лабораторій. Запропоновано комплекс рекомендацій щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів у сфері інноваційної освіти, що передбачає впровадження результатоорієнтованого фінансування з чіткими ключовими показниками ефективності.