КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК БІЗНЕСУ ЯК КЛЮЧОВІ ЕЛЕМЕНТИ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЛЮДИНИ - Петруненко, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено питання корпоративного управління та сталого розвитку бізнесу як фундаментальних засад реалізації соціально-економічних прав людини. Проведено аналіз основних сучасних підходів до корпоративного управління, котрі базуються на принципах прозорості, підзвітності та відповідальності. Визначено виклики та можливості інтеграції сталого розвитку у бізнес-стратегії. Надано оцінку ролі корпоративного управління та сталого розвитку у забезпеченні соціально-економічних прав людини. Виявлено ключові фактори, що впливають на взаємозв’язок між корпоративним управлінням, сталим розвитком та соціально-економічними правами, а також розроблено рекомендації для їх інтеграції у бізнес-стратегії. По результатах дослідження здійснено теоретичне обґрунтування інтегрованої моделі корпоративного управління та сталого розвитку бізнесу, яка сприятиме ефективній реалізації соціально-економічних прав людини.