СУЧАСНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ АГРАРНОГО РИНКУ ЄС - Саусь, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті досліджуються сучасні тренди розвитку логістичної інфраструктури аграрного ринку Європейського Союзу. Акцентовано на тому, що логістика має безпосередній вплив на якість, ціну та пропозицію аграрної продукції. Таким чином вона впливає на кількісні параметри аграрного ринку – як окремої країни, так і Європейського Союзу загалом. Встановлено, що рівень логістичної ефективності європейських країн постійно зростає. Такі тренди визначені як державною політикою у сфері розвитку інфраструктури, так і консолідацією зусиль приватного сектору у цьому напрямкові. Ключові трансформації логістичної інфраструктури аграрного ринку ЄС полягають у наступному: широке запровадження цифрових технологій; сталий розвиток та «зелена» логістика; розумна інфраструктура; розвиток ланцюгів постачання; транспарентність. Аргументовано, що відбувається формування цифрової логістичної інфраструктури аграрного ринку ЄС, внаслідок поєднання зусиль держави та приватного бізнесу.