ПРОЦЕС КРАУДФАНДИНГУ ЯК ІННОВАЦІЇ У СФЕРІ ФІНАНСУВАННЯ ПРОЕКТІВ - Куц, Л.Л. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження теоретичних аспектів явища краудфандингу як інновації у сфері фінансування проектів, окреслення спектру цілей і завдань, які допомагає вирішити краудфандинг для різних груп його учасників, систематизація переваг і недоліків краудфандингу, дослідження процесу краудфандингу в розрізі етапів, стадій і змісту робіт для ініціатора проекту. Методика дослідження. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: аналізу та синтезу, теоретичного узагальнення, абстрактно-логічний – при дослідженні спектру цілей і завдань краудфандингу, його переваг і недоліків; структурно-логічний – при обґрунтуванні етапів та стадій процесу краудфандингу. Результати. Охарактеризовано можливості краудфандингу низкою цілей і завдань, які він допомагає вирішити різним групам учасників: розробникам проектів, інвесторам, краудфандинговій платформі. Систематизовано переваги і недоліки краудфандингу порівняно з традиційними джерелами фінансування, що допомагатиме більш виваженому користуванню цим способом фінансування розробниками проектів. Обґрунтовано структуру процесу краудфандингу в розрізі етапів, стадій і змісту робіт, що дає методичну основу його організації на практиці авторами проектів. Наукова новизна. Систематизовано спектр цілей і завдань краудфандингу для різних груп його учасників, його переваги та недоліки. Представлено процес краудфандингу в розрізі етапів, стадій і змісту робіт. Практична значущість. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблеми організації процесу краудфандингу розробниками проектів. Вони можуть бути використані в управлінні процесом фінансування проектів на різних рівнях.