УДОСКОНАЛЕННЯ АНАЛІТИКО-ПРОГНОЗНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСУВАННЯМ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Собченко, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження теоретико-методичних засад удосконалення аналітико-прогнозного забезпечення процесу управління фінансуванням розвитку сільськогосподарських підприємств з урахуванням специфіки галузі. Обґрунтовано актуальність інтеграції сучасних інструментів фінансового аналізу, моделювання та прогнозування для підвищення обґрунтованості управлінських рішень в аграрному секторі. Розкрито підходи до побудови адаптивної моделі фінансового планування, яка враховує сезонні коливання, ризики виробництва, інвестиційну циклічність та інституційні особливості функціонування агропідприємств. Запропонована модель спрямована на забезпечення гнучкості та стійкості фінансової стратегії в умовах нестабільного економічного середовища. Результати дослідження можуть бути використані як методологічна основа для розробки ефективних механізмів фінансового управління в аграрному бізнесі, спрямованих на довгостроковий розвиток, підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості підприємств.