ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ЦИРКУЛЯРНОЇ БІОЕКОНОМІКИ: МЕТОДОЛОГІЧНО-ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ - Яремова, Марина; Тарасович, Людмила; Кільніцька, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано методологічні підходи до визначення детермінант і каталізаторів розвитку циркулярної біоекономіки. Розкрито сутність поняття «детермінанта» та систематизовано його складники за причинно-функціональними рівнями. Запропоновано ієрархію детермінант, що включає соціо-еколого-економічні дисбаланси, біотехнологічні інновації, біоресурсний потенціал та умови сталого розвитку. Акцентовано на ролі біомаси як ключового відновлюваного ресурсу та на класифікації біотехнологій за кольоровою типологією. Проаналізовано інституційні та інноваційні каталізатори трансформацій, визначено поліцентричну взаємодію стейкхолдерів у розвитку біоекономічних систем. Узагальнено, що врахування детермінант створює підґрунтя для формування конкурентоспроможної, екологічно орієнтованої та соціально відповідальної моделі циркулярної біоекономіки в Україні.