МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ КОМЕРЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗНАНЬ - Гребенник, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методів та інструментів ранньої діагностики комерційного потенціалу знань у контексті підвищення ефективності інноваційної діяльності підприємств та організацій України. Проаналізовано міжнародний досвід країн-лідерів за Індексом глобальної інноваційності та визначено можливості його адаптації до національних умов. Систематизовано п’ять базових методів та інструментів ранньої діагностики комерційного потенціалу знань та обґрунтовано їх комбіноване застосування для забезпечення балансу між швидкістю, вартістю та точністю оцінювання. Проведено умовне моделювання витрат на застосування окремих і поєднаних методів, що продемонструвало ефект економії до 19 % завдяки спільному використанню даних, інфраструктури та команд. Показано, що рання діагностика дозволяє підвищити точність відбору перспективних ідей, знизити ризики та прискорити комерціалізацію результатів досліджень. Запропоновано рекомендації щодо формування вітчизняної адаптивної методики, інтегрованої у партнерства «університет–бізнес».