СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СТАБІЛІЗАЦІЇ ФОНДОВОГО РИНКУ - Поляк-Свергун, Мар’яна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Фондовий ринок є невід’ємним елементом сучасної фінансової системи, адже саме через нього відбувається акумулювання та перерозподіл капіталу, що формує основу для інвестиційного зростання та довгострокового економічного розвитку. Він виконує функції залучення фінансових ресурсів, їх ефективного спрямування у виробничу сферу, а також підтримання балансу між попитом і пропозицією на фінансові інструменти. Однак варто зазначити, що його нестабільність може стати джерелом системних ризиків, провокуючи фінансові кризи та негативно позначаючись на соціально-економічній безпеці держави. Тому вивчення закономірностей і механізмів впливу фондового ринку на стійкість фінансової системи набуває особливої актуальності в умовах глобалізаційних викликів, інтеграційних процесів та посилення фінансової турбулентності. У статті досліджено взаємозв’язок між розвитком фондового ринку та рівнем фінансової стабільності країни, окреслено його ключові функції у забезпеченні інвестиційної активності, формуванні справедливої ринкової вартості цінних паперів, підвищенні прозорості економічних процесів і конкурентоспроможності національної економіки. Виокремлено позитивні чинники, що сприяють розвитку ринку, зокрема зростання довіри інвесторів, підвищення якості фінансової інфраструктури, розвиток інноваційних інструментів. Водночас наголошено на негативних впливах: нестабільності макроекономічного середовища, спекулятивних операціях, інформаційних ризиках та недосконалості регуляторних механізмів. Ключовими передумовами стійкого функціонування фондового ринку є ефективне регулювання та розвиток інституційного середовища, здатного мінімізувати кризові ризики. Підкреслено важливість упровадження сучасних технологій регулювання й цифрових рішень, які сприятимуть підвищенню прозорості, керованості та надійності ринкових процесів. Доведено, що синергія інституційних реформ, упровадження новітніх фінансових інструментів і здійснення стратегічного державного контролю створює передумови для забезпечення довготривалої стабільності фондового ринку та посилення його ролі у стимулюванні економічного розвитку країни.