МОДЕЛЬ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Мохненко, Андрій; Кішка, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
Зміцнення конкурентоспроможності підприємств в умовах євроінтеграційного розвитку є критично важливим для забезпечення сталого економічного зростання. Українські підприємства перебувають під тиском нових стандартів, високої конкуренції та необхідності швидкої адаптації до зовнішніх викликів. Метою дослідження є розробка інтегративної моделі, що поєднує внутрішні фактори ефективності з вимогами євроінтеграції. Запропоновано системне бачення взаємодії ключових елементів конкурентоспроможності підприємства. Методологічною основою дослідження є поєднання структурно-функціонального аналізу, системного підходу, моделювання, методів аналізу й синтезу. Дослідження ґрунтується на критичному осмисленні сучасних наукових підходів, з акцентом на необхідності інтеграції внутрішніх і зовнішніх чинників у єдину управлінську конструкцію. Обґрунтовано гіпотезу про те, що конкурентоспроможність підприємства формується на основі взаємодії інноваційного потенціалу, кадрових ресурсів, цифрових технологій, матеріальної бази та здатності до адаптації до стандартів ЄС. У результаті дослідження запропоновано графічну модель інтегративного розвитку конкурентоспроможного підприємства, у якій систематизовано взаємозв’язки між основними детермінантами конкурентоспроможності. Охарактеризовано роль кожного блоку: ресурсної бази, інноваційної діяльності, цифрової трансформації, кадрового потенціалу, маркетингової стратегії та інституційної відповідності. Узагальнено ключові умови формування конкурентних переваг у новому економічному середовищі. Теоретичне значення моделі полягає у її застосуванні як основи стратегічного планування в управлінні підприємствами. Практичне значення полягає у можливості діагностики поточного стану підприємства та визначенні ефективних напрямів розвитку. Оригінальність дослідження полягає у створенні комплексної моделі, що синтезує внутрішні та зовнішні компоненти конкурентоспроможності. Подальші дослідження доцільно зосередити на галузевій адаптації моделі та розробці інструментів оцінки її ефективності.