ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ: СВІТОВИЙ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПІДХОДИ - Полякова, Юлія; Шайда, Оксана; Дребот, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто ключові особливості інноваційної діяльності у світовому та європейському вимірах. Визначено, що інновації виступають ключовим чинником зміцнення конкурентоспроможності економіки, забезпечення сталого розвитку та адекватного реагування на виклики глобального походження. Проаналізовано сучасні тенденції інноваційного розвитку, серед яких цифровізація економічних процесів, “зелена” трансформація, розвиток біотехнологій і охорони здоров’я, формування стартап-екосистем та підтримка людського капіталу. Проведено аналіз витрат на дослідження та розробки в європейських країнах. Окреслено особливості формування європейської інноваційної політики, що передбачає високий рівень фінансування досліджень і розробок, інтеграцію науки, бізнесу та держави, інтернаціоналізацію інновацій і стратегічну орієнтацію на сталий розвиток. Показано, що досвід ЄС може бути використаний для активізації інноваційної діяльності в Україні, особливо в умовах повоєнного відновлення.