ПРОГНОЗ ТРАНСАКЦІЙНИХ ПОТОКІВ ТА РИНКОВИХ ПОКАЗНИКІВ ІНДУСТРІЇ АЗАРТНИХ ІГОР УКРАЇНИ (2025–2027) - Бублик, Ліля (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті представлено результати комплексного дослідження сучасного стану та перспектив розвитку індустрії азартних ігор України з акцентом на прогнозуванні транзакційних потоків і ключових ринкових показників у 2025–2027 роках. Теоретичною та емпіричною основою дослідження виступили дані понад 200 тис. транзакцій за період 2020–2024 рр. із середнім чеком у 2 000 грн, що дозволило здійснити багаторівневий аналіз динаміки ринку. Застосування описових методів статистики засвідчило падіння обороту у 2024 році на 23% р/р, що стало відображенням нестабільності ринку та зростаючого впливу зовнішніх факторів — регуляторних змін, податкового навантаження та макроекономічних викликів. Подальше використання економетричного моделювання з рівнем пояснювальної сили R² = 0,78 та чутливістю показників у межах ±10–20% дозволило виявити закономірності функціонування ринку й оцінити можливі сценарії його розвитку. Результати прогнозування свідчать про очікуване зниження середньорічного темпу зростання (CAGR) на рівні близько −3,5% у 2025–2027 роках, що підкреслює необхідність адаптації бізнес-моделей операторів до нових умов. У статті визначено стратегічні наслідки для держави та бізнесу, зокрема: потребу у формуванні гнучкої податкової політики, спрямованої на збалансування бюджетних надходжень і стимулювання легального сегмента ринку; адаптацію операторів до мінливих споживчих моделей; а також загрозу посилення конкуренції з боку офшорних платформ, що може зменшувати легальний обіг та податкові надходження. Таким чином, запропонована методологія, яка поєднує аналіз транзакційних даних, економетричне моделювання та сценарне прогнозування, формує цілісну картину розвитку ринку азартних ігор України. Отримані результати становлять науковий і практичний інтерес як для дослідників, так і для представників бізнесу та органів державного управління, адже сприяють формуванню збалансованої стратегії розвитку індустрії у середньостроковій перспективі.