АНАЛІЗ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ІТ-АУТСОРСИНГУ - Урба, Світлана; Репета, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз конкурентних позицій України на світовому ринку ІТ-аутсорсингу з урахуванням існуючих зовнішніх викликів. Визначено, що ключові переваги українського ІТ-сектору, зокрема, висококваліфіковані кадри, конкурентна вартість послуг, гнучкість до кризових умов, підтримують його ключову роль у глобальному аутсорсинговому бізнесі. Проаналізовано вплив повномасштабної війни та світового економічного спаду, які вперше за останнє десятиліття призвели до зменшення експорту ІТ-послуг у 2023 році. Розглянуто позиції України у порівнянні з ключовими конкурентами (Польща, Румунія, Індія та ін.) та окреслено стратегії щодо збереження й зміцнення конкурентних переваг української ІТ-індустрії. Зроблено висновки про стійкість галузі та обґрунтовано рекомендації щодо підтримки розвитку галузі на довгострокову перспективу.