ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ІНКЛЮЗІЇ ЛІТНІХ ОСІБ - Клименко, Юлія; Шишкін, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
Помітне пришвидшення темпів демографічного старіння населення в сучасному світі призводить до нових викликів для суспільства, що зумовлює необхідність переосмислення упередженого ставлення до літніх осіб. В Україні за прогнозними оцінками до 2050 року частка осіб віком 60 років і старше становитиме третину населення. На даний момент в Україні фаза життя після настання пенсійного віку не є бажаним чи очікуваним періодом. Тому, в українському суспільстві варто змінити траєкторію соціокультурного контексту негативного сприйняття старості на новий наратив сприйняття пенсіонерів як активних соціальних агентів. В українських реаліях актуальним є впровадження ефективних програм підтримки пенсіонерів. В статті проаналізовано успішні кейси підвищення інклюзії літніх осіб, зокрема через підвищення доступності мережі послуг для літніх, розширення можливостей соціальної комунікації та цифровізації, популяризацію здорового способу життя, які можуть бути адаптовані в Україні. В статті окреслено пріоритетні кроки для максимізації ефективності соціальної політики, спрямованої на потреби літніх осіб, які спрямовані на формування у суспільстві нового наративу щодо старіння.