РОЛЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У СТАЛОМУ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ - Леміш, Катерина; Токаренко, Олена; Сова, Антоніна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається ключова роль територіальних громад у забезпеченні сталого розвитку України в умовах збройного конфлікту та в період післявоєнного відновлення. Акцентується увага на важливості стратегічного планування як інструменту інституційного зміцнення громад, що дозволяє ефективно реагувати на кризові виклики, мобілізувати ресурси та формувати бачення майбутнього. Охарактеризовано нормативно-правову базу стратегічного управління в Україні, визначено основні етапи формування та реалізації стратегій розвитку територіальних громад. Окрему увагу приділено типології інструментів стратегічного планування, включаючи аналітичні, прогнозні, управлінські, фінансові та партисипативні засоби. Обґрунтовується необхідність адаптації корпоративних підходів до публічного управління та підкреслюється значення громад як активних суб’єктів трансформаційних процесів. Доведено, що стратегічне планування має стати не формальністю, а дієвим механізмом згуртування, життєстійкості та розвитку громад в умовах глибоких змін.