ФІНАНСОВА ДІАГНОСТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АПК - Берест, Марина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Фінансова діагностика ефективності використання людського капіталу є важливим аналітичним інструментом та необхідною передумовою для розроблення обґрунтованих стратегій підвищення економічної результативності АПК у сучасних умовах. Метою дослідження є уточнення складу та переліку показників, що використовують в процесі фінансової діагностики ефективності використання людського капіталу, проведення аналітичних розрахунків та оцінка ефективності людського капіталу на прикладі підприємств АПК України. В роботі здійснено аналіз динаміки показників, які відображають участь людського капіталу у формуванні фінансових результатів підприємств. За підсумками дослідження визначено ключові тенденції: скорочення фінансових результатів, створюваних людським капіталом, та перехід підприємств у зону збитковості у 2022–2023 рр., а також виявлено фактори, що спричинили такі явища.