ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Гудзь, Юрій; Шостаковська, Антоніна; Майстренко, Юлія; Козинець, Анатолій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті узагальнено результати дослідження фінансових інструментів у забезпеченні економіко-екологічної безпеки підприємств. Доведено, що поєднання фінансової стійкості з екологічною відповідальністю формує нову якість управління, де важливими є фінансова, регуляторна, технологічна та репутаційна складові. Систематизовано функції фінансових інструментів (мобілізаційна, розподільча, контрольна, стимулююча, ризик-менеджмент), а також запропоновано класифікацію за джерелами фінансування, функціональним призначенням і часовими критеріями. Показано переваги та обмеження ключових інструментів: зелені облігації забезпечують доступ до довгострокового капіталу, кредити є гнучкими, але обмежені обсягами, ESG-інвестиції сприяють стратегічним змінам, тоді як екологічне страхування покриває специфічні ризики. Запропоновано рекомендації для підприємств (стратегія фінансування, екологічний менеджмент, прозора звітність) і держави (таксономія, податкові стимули, фінансова інфраструктура). Отримані результати формують підґрунтя для вдосконалення фінансового забезпечення економіко-екологічної безпеки та інтеграції у європейський простір сталого розвитку.