ДЕРЖАВНА АГРАРНА ПОЛІТИКА ТА ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ В УПРАВЛІННІ АГРАРНИМ БІЗНЕСОМ - Запша, Галина; Петрів, Іван; Шевченко, Валерій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто процес інституціоналізації соціальної відповідальності в управлінні аграрним бізнесом України. Акцентовано увагу на ролі державної аграрної політики у формуванні соціально відповідального бізнес-середовища, інтеграції принципів сталого розвитку та міжнародних практик у систему стратегічного управління аграрним сектором. Досліджено значення соціальних інвестицій аграрного бізнесу в умовах децентралізації та їхній вплив на розвиток сільських територій. Визначено ключові механізми інтеграції соціальної відповідальності у стратегії аграрних підприємств, зокрема: підвищення якості життя сільського населення, підтримку місцевих громад, впровадження екологічно безпечних технологій та розвиток кооперації. Окрему увагу приділено взаємодії державних інституцій і бізнесу у забезпеченні прозорості, підзвітності та відповідальності в аграрній сфері.