ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ІТ-ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ: КОНФЛІКТНІ СТАНИ ТА СЦЕНАРІЇ РОЗВИТКУ - Кужелєв, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячене вивченню особливостей діяльності ІТ-підприємств України в умовах воєнного стану та майбутнього повоєнного відновлення. Обґрунтовано актуальність дослідження змін у світовому та національному ІТ-секторі за умов ускладнення процесів відтворення ринків і національних економік. Визначено ключові особливості, впливові процеси та конфліктні стани ІТ-підприємств за період 2020-2024 років, які мають принципове значення для майбутніх сценаріїв розвитку національного ІТ-сектору. Приділено увагу ролі фінтех-напряму, який демонструє високу здатність до інновацій в умовах воєнних викликів. Наведено сценарії розвитку ІТ-сектору України у повоєнні часи. Зроблено висновки щодо вірогідного варіанту інтегрування наведених сценаріїв з метою розробки реальних стратегічних заходів для ІТ-підприємств в умовах повоєнного відновлення.