СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМАЛІЗАЦІЇ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ДІЛОВОЮ АКТИВНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ СПЕЦИФІКИ НА ТРАНСПОРТІ - Райчева, Лариса; Якобчук, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2025)
Встановлено, що системний підхід дозволяє забезпечити оптимальне використання ресурсів, знизити витрати та зробити підприємство більш гнучким і конкурентоспроможним. Систематизовано взаємопов’язані та доповнюючи один одного механізми, які забезпечують ефективне управління підприємствами. Запропоновано класифікацію механізмів управління ними за рядом ознак. Показано, що механізми управління за здатністю до адаптації поділяються на жорсткі, гнучкі та змішані. Встановлено, що ділова активність є індикатором життєздатності підприємства і ключовим об’єктом управління. Доведено, що управління діловою активністю транспортних підприємств має комплексний характер, але вирізняється акцентом на ефективності використання рухомого складу, безпеці перевезень, оптимізації витрат та інноваційному розвитку. Систематизовано загальні показники, які використовуються для оцінки ділової активності, а також специфічні – для транспортних підприємств.