ЛІДЕРСТВО ТА МОТИВАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ В КОНТЕКСТІ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ - Телічко, Наталія; Дідур, Ганна; Найда, Ірина; Петрів, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено лідерство та мотивацію персоналу як стратегічні чинники підвищення ефективності організаційної поведінки в умовах невизначеності, економічних, соціальних і політичних криз, а також воєнних конфліктів. Проаналізовано підходи до лідерства (рисовий, поведінковий, процесуальний, реляційний, інтегративний) та їхній вплив на мотиваційні процеси, продуктивність, залученість працівників, формування корпоративної культури та організаційної спроможності. Особлива увага приділена ролі матеріальних і нематеріальних стимулів, соціально-психологічної підтримки, розвитку ціннісних орієнтирів, ефективних комунікацій і стратегій формування адаптивних і стійких колективів. Запропоновано модель «3R» (Recognize, Reinforce, Resilience), що інтегрує системний підхід до управління персоналом, оптимізує прийняття рішень та підвищує конкурентоспроможність організації.