МЕНЕДЖМЕНТ ПРОЕКТІВ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ: МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ, БІЗНЕС-АНАЛІТИКА, ТЕХНОЛОГІЇ ТА СТАНДАРТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Швець, Василь; Харін, Сергій; Дубєй, Юлія; Папіж, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Зазначається, що специфічною рисою економіки планети є її активна глобалізація. Динаміка світового господарства відрізняється нестійкістю та потребує заходів у рамках системи ефективного міжнародного менеджменту. Для надання процесам імпульсу розвитку потрібні інноваційні, наповнені значними інвестиціями міжнародні проекти у ключових для світової цивілізації сферах економіки. Міжнародне співробітництво на користь сталого розвитку, його особлива ефективність обумовлені вищим інноваційним, інвестиційним, управлінським, кадровим потенціалом групи країн світу, особливо країн Європи, що перевищує можливості будь-якої окремої країни. Доцільною є концентрація зусиль держав на вирішенні саме таких проблем, які вони здатні ефективно здійснити в силу економічних, інноваційних, історичних та інших причин. Міжнародне співробітництво найбільш результативне при вирішенні найважливіших проблем світової економіки. Авторами запропоновано модель міжнародних інноваційних проектів декарбонізації економіки із зазначенням проектів у сфері атомної енергетики, гідроенергетики, розробки та виробництва акумуляторних батарей, морських вітрових електростанцій, виробництва та використання водню на транспорті та перелік можливих учасників таких проектів. У статті наголошується, що ефективним прикладом успішної міжнародної співпраці є проекти кліматично нейтральної енергетики в Польщі за участю провідних польських та зарубіжних фірм, таких як Orlen Group, Synthos, Northland Power, Vestas, GE Vernova Hitachi Nuclear Energy, Polskie Elektrownie Jądrowe, Westinghouse, Bechtel, PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy. Наголошено, що соціальна відповідальність бізнесу є специфічною органічною рисою діяльності компаній, що займаються декарбонізацією. Ця відповідальність повною мірою збігається з цілями сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй. Показовим є той факт, що великі польські компанії, а саме Orlen, яка має велику історію нафтовидобутку та нафтопереробки, а також хімічна компанія Synthos, стверджуючи нову стратегію розвитку в контексті декарбонізації, показують цим також яскравий приклад соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством у глобальному розумінні.