ІНСТРУМЕНТИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ОСВІТИ В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ КОНКУРЕНТОЗДАТНИХ ФАХІВЦІВ - Дмитренко, Геннадій; Головач, Наталія; Брюховецька, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено наукове обґрунтування та систематизацію інструментів фінансового забезпечення інноваційної освіти в контексті підготовки конкурентоздатних фахівців. Виявлено, що цифрові фінансові платформи, включно з краудфандингом та освітніми інвестиційними фондами, набувають перспективного значення, забезпечуючи доступність ресурсів та формування культури громадської участі у фінансуванні освіти. У ході дослідження систематизовано традиційні та новітні механізми фінансування, серед яких державні програми, стипендіальні й грантові ініціативи, венчурне інвестування, корпоративна соціальна відповідальність бізнесу. Доведено, що ефективність їхнього застосування визначається не стільки обсягами фінансування, скільки здатністю інтегрувати їх у єдину модель, орієнтовану на результативність професійної підготовки. Виявлено низку проблем і бар’єрів, що обмежують ефективність фінансового забезпечення: недостатній рівень державного фінансування, зарегульованість бюджетних процедур, низька активність бізнесу в інвестуванні освітніх інновацій, нерівномірність фінансових потоків між регіонами та закладами, а також консервативне ставлення до нових механізмів фінансування.