ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ДОСТУПНОСТІ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Кришталь, Галина; Скиба, Ганна; Кривоберець, Марина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується роль цифрових технологій у підвищенні фінансової доступності медичного страхування в Україні. Особливу увагу приділено функціонуванню системи електронного здоров’я, яка включає електронні медичні записи, телемедицину та цифрові рецепти, що забезпечує оптимізацію процесів надання медичної допомоги, підвищення доступності послуг та полегшення комунікації між пацієнтами і медичними закладами. У статті також розглянуто роль Національної служби здоров’я України у забезпеченні фінансування медичних послуг та контролі ефективності використання ресурсів. Визначено ключові цифрові інструменти, які впливають на ефективність, прозорість та фінансову доступність страхових продуктів: електронні медичні записи, мобільні платформи, аналітичні системи Big Data, штучний інтелект, телемедицина та блокчейн. Водночас проаналізовано чинники, що стримують впровадження цифрових рішень в Україні.