ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВОСТІ ВІДПОВІДНО ДО ІНДИКАТИВНОЇ РАМКИ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ ЄС - Гушко, Сергій; Бай, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено аналіз індикативної рамки циркулярної економіки ЄС як орієнтиру екологізації промисловості. Обґрунтовано, що структура зелених ініціатив промислових підприємств є диференційованою за напрямами, зокрема домінують практики мінімізації відходів, енергозбереження та раціонального використання матеріалів. Проведено системний аналіз п’яти блоків індикативної рамки. Узагальнено як позитивні результати (розвиток екодизайну, підвищення переробки, інноваційна активність), так і проблемні аспекти (матеріалоємність виробництва, залежність від імпорту критичних ресурсів, недостатність цифрових індикаторів). Сформовано стратегічні пріоритети екологізації, що охоплюють оптимізацію матеріальних потоків, розвиток замкнених циклів управління відходами, використання вторинної сировини, посилення інноваційного та цифрового лідерства, а також забезпечення глобальної стійкості.