ВПЛИВ ЛОГІСТИЧНОЇ СФЕРИ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНІВ - Деренко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі щодо дослідження напрямів впливу логістичної сфери на економічний розвиток регіонів. Розкрито роль логістики у сучасній економіці, її сприяння переміщенню товарів, послуг і цінностей по ланцюжку постачання від місця виробництва до місця споживання і, навпаки; представлено обсяг глобального ринку логістики у 2020-2024 рр. і прогноз на 2025-2033 рр., структуру загальних логістичних витрат та дохід ринку логістики за регіонами у 2020-2023 рр. Визначено 5 кращих країн в сфері міжнародної логістики за 2023 рік згідно зі звітом Індексу ефективності логістики (LPI): Сінгапур, Фінляндія, Данія, Німеччина та Нідерланди. Обґрунтовано напрями впливу сучасної логістичної сфери на економічний розвиток регіонів: сприяння міжнародній торгівлі та комерції; підвищення продуктивності та ефективності у всьому ланцюжку поставок; підтримка виробництва та промислової діяльності; сприяння регіональному розвитку; підвищення експортної конкурентоспроможності; стимулювання інновацій і технологічного прогресу.