КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ПОЛІТИК РІЗНОМАНІТТЯ, СПРАВЕДЛИВОСТІ Й ІНКЛЮЗІЇ В ОРГАНІЗАЦІЯХ - Юрченко, Галина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто еволюційний розвиток підходів до різноманіття, справедливості та інклюзії (DEI) в управлінні організаціями. Показано траєкторію переходу від формального дотримання стандартів й орієнтації на репрезентацію до інституціалізованої інклюзії, що інтегрується у стратегію та структуру корпоративного управління. Обґрунтовано концептуальну рамку DEI-спроможності організації, яка функціонує на стратегічному, процесному, цифровому та лідерському рівнях. Вперше запропоновано категорію інклюзивної віддачі як метрику конверсії різноманіття у конкретні результати: інноваційність, продуктивність, утримання та стійкість організацій. Особливу увагу приділено цифровому виміру DEI, зокрема ролі цифрової інклюзії та цифрового емоційного інтелекту керівників у віртуальних командах. Отримані результати розширюють наукове розуміння DEI як управлінської компетенції та формують підґрунтя для подальших досліджень у сфері HRM і цифрового управління персоналом.