СТРУКТУРА СИСТЕМИ ПЕРВИННОГО ПУБЛІЧНОГО РОЗМІЩЕННЯ АКЦІЙ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Воробей, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено структуру системи первинного публічного розміщення акцій (IPO) як одного з ключових механізмів залучення інвестиційного капіталу підприємствами. Визначено підходи до трактування IPO у зарубіжній та вітчизняній літературі, охарактеризовано його основні переваги порівняно з борговим фінансуванням. Узагальнено європейський досвід організації IPO, що передбачає вибір біржі та стандартів лістингу, метод розміщення акцій, вимоги до звітності, корпоративні зміни та планування використання залучених коштів. Запропоновано бачення структури системи IPO, що включає емітента, фондову біржу, андеррайтерів, регуляторів та інвесторів. Зроблено висновок, що гармонійна взаємодія цих елементів забезпечує ефективність розміщення та підвищує довіру інвесторів. Для українських підприємств запровадження IPO є перспективним інструментом підвищення капіталізації, репутації та інтеграції у глобальний ринок капіталу, однак ефективність його застосування залежить від розвитку інфраструктури фондового ринку та рівня інституційної довіри.