ІНСТИТУЦІЙНІ ДЕТЕРМІНАНТИ СТАЛОГО ЗРОСТАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЧЕРЕЗ ЦІЛЬОВУ БЮДЖЕТНУ ПІДТРИМКУ В КОНТЕКСТІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Зінчук, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано інституційні детермінанти сталого зростання аграрного сектору України через удосконалення системи цільової бюджетної підтримки у контексті повоєнного відновлення. Визначено, що ефективність бюджетної політики залежить від якості інституційної архітектоніки, рівня прозорості, підзвітності та узгодженості дій суб’єктів управління. Проведено аналіз сучасної системи державних програм підтримки, окреслено її фрагментованість і недостатню інтеграцію стратегічних і фінансових контурів. Розроблено модель інституційної реконфігурації, засновану на принципах субсидіарності, цифровізації, ESG-комплаєнсу та результативності, яка передбачає багаторівневу взаємодію «держава – громада – агробізнес». Запропоновано інструменти післявоєнного перезапуску – грантово-гарантійні програми, компенсаційні фонди, зелені облігації, податкові стимули сталого типу. Реалізація моделі сприятиме підвищенню інвестиційної активності, інноваційності й інклюзивності аграрного розвитку.