АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКУТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІСТЬ ТА МЕХАНІЗМИ - Савченко, Ольга; Дем’янюк, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена управлінню інтелектуальною власністю (ІВ) у бізнес-структурах України як чиннику інноваційного розвитку та конкурентоспроможності. ІВ охоплює нематеріальні активи – від торговельних марок і авторських прав до результатів інновацій та продуктів штучного інтелекту, що потребують правового захисту й комерціалізації. Проаналізовано стан українського ринку ІВ. Бізнес інтегрує ІВ у цифрові процеси, маркетинг і розвиток сервісів. Наголошено на викликах цифровізації та регулювання авторства алгоритмів. Запропоновано системний менеджмент ІВ, що поєднує правові, економічні й організаційні механізми, забезпечує оптимізацію ресурсів, підвищує інноваційну активність і формує стратегічні переваги підприємств.