ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ДОГОВІРНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ - Візіренко, С.В.; Мансурова, А.Д. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення процесу організації та методики внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети і вирішення поставлених завдань використано наступний інструментарій методів наукового дослідження: діалектичний метод пізнання – для уточнення понять договору поставки, етапів внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань, контрольних процедур; аналітико-монографічний – при вивченні літературних джерел; системно-аналітичний метод – при дослідженні законодавчих чи інших нормативно-правових актів з питань організації та методики внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань; методи опису, конкретизації, формалізації – при визначенні основних етапів внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань; абстрактно- логічний метод – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Розглянуто та охарактеризовано теоретичні аспекти організації та методики внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань. Наукова новизна. Обґрунтовано організацію та методику внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань шляхом виокремлення основних етапів внутрішнього контролю забезпечення виконання договірних зобов’язань. Аргументовано, що використання сформованої методики проведення внутрішнього контролю операцій із забезпечення виконання зобов’язань забезпечить визначення доцільності укладання договорів відповідно до обраної стратегії розвитку підприємства за рахунок методичних прийомів контролю. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій можуть бути використані підприємствами для аналізу договірних зобов’язань, прийняття рішення про доцільність продовження договірних відносин з контрагентами.