УПРАВЛІННЯ БАНКІВСЬКИМИ КРЕДИТАМИ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА: ОБЛІКОВИЙ ТА ФІНАНСОВО-АНАЛІТИЧНИЙ АСПЕКТ - Свиноус, Іван; Туржанський, Віталій; Желавська, Наталія; Нянько, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних і методичних засад управління банківськими кредитами аграрних підприємств із урахуванням облікових та фінансово-аналітичних підходів. Розкрито сутність банківського кредиту як інструменту фінансування діяльності аграрних суб’єктів, визначено його роль у формуванні оборотного капіталу та підтриманні виробничого циклу. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення кредитування, зокрема положення Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про заставу» та «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Визначено особливості обліку коротко- і довгострокових кредитів, відображення відсотків і застави майна. Обґрунтовано роль облікової політики у формуванні достовірної інформації про кредитні ресурси та фінансові ризики. Запропоновано напрями вдосконалення управління кредитами — стратегічне планування, цифровий моніторинг ризиків і поєднання банківського фінансування з державними гарантіями для підвищення доступності кредитів аграрним виробникам.